Rabu, 1 Ogos 2012

saje nak kongsi!!!

hallu..arinie.. aq nak kongsi kan menu berbuka puasa..hihihii...
aq kan bujang so..cara masak pon harus lah bujang..kihkihkih...
aq ada dua menu tok ari nie...yang pertama ialah ketam berlada...




                       ketam berlada zoeylla.


bahan yang diperlukan.
Ketam seekor (dipotong 2)
Lada sulah.
Garam.
Cili padi.
Serbuk ikan bilis.
Daun bawang.
Bawang besar.


BAHAN A:
Bawang putih
Bawang merah kecik
Halia
Cili kering
(dibelender)








cara penyediaan:
*Perap kan ketam dengan garam dan lada sulah selama beberapa                   minit.
*Poreng kan ketam yang diperap tadi.
*Potong bawang besar dan daun bawang untuk hiasan diatas ketam.
*Panaskan kuali masukkan minyak dan mula menumis bahan A. goreng hingga naik minyak. Masukkan garam, cili padi dan serbuk ikan bilis sedikit. Dan masukkan ketam.
*Hiasi ketam berlada dengan daun bawang dan bawang yang dihiris dan siap dihidang.












Dan hidangan yang seterusnya ialah dessert... menu nie senang la sangat.Antara bahan yang diperlukan ialah:




@ Cawan
@ Sudu
@ Aiskrim mengikut prisa yang anda gemari.
@ Roti.




cara penyediaan nya.


@ Letakka sekeping roti diatas pinggan. kemudian, letak satu scop aiskrim diatas roti dan lapikkan aiskrim dengan roti.
@ Langkah seterusnya, tekan roti tersebut dengan cawan, supaya dapat bentuk yng diingini dan roti tertutup.
@ Roti boleh disimpan didalam plastik dan dibekukan didalam peti ais.
@ Pansakan minyak didalam kuali..keluarkan roti tersebut dan goreng hingga warna roti tersebut kuning. dan siap sedia di hidangkan.




p/s: selamat memcuba.:)



Tiada ulasan:

Catat Ulasan